Berättelsen bakom namnet

Ett par stenkast från vår tobaksodling i Stenkumla ägde Sveriges sista offentliga avrättning rum i maj 1876. Mannen som halshöggs hete Konrad Tektor , och var en av sin tids mer kända brottslingar.

Konrad Tektor var en bråkstake som försörjde sig på småjobb och brott. När han satt på Långholmens fängelse träffade han kumpanen Gustav Hiert, och de började planera att råna en postdiligens för att få pengar till att emigrera till Amerika. Rånet misslyckades helt när de rånade fel diligens, öppnade eld och dödade kusken och passageraren.

De gav sig ut på en brottsturné till bland annat Gotland och deras framfart följdes av tidningarna. Polisen var dem i hälarna och de greps i Stockholmstrakten. Tektor skickades till Visby och dömdes till döden genom halshuggning.

På den tiden samlades hela bygden för att se på, och Tektors avrättning var så blodig (skarprättaren högg tre gånger innan han fick av huvudet) att man började diskutera det vettiga i blodiga avrättningar inför publik. Ca 30 år senare var det slutavrättat i Sverige.

VAD VILL VI FÅ UT AV ATT FÖRKNIPPAS MED EN AVRÄTTAD MÖRDARE?

Förutom den historiska betydelsen för både bygden och för landet handlar det helt enkelt om “det goda med det onda”. Tektor var en misslyckad människa med en lite för stor dröm, men hans öde ändå fick Sverige att gå mot ett humanare rättssystem.

Cigarrer är också det goda med det onda: ett gift som ändå förgyller tillvaron och får oss att må bra. Allt är helt enkelt inte svart eller vitt.